Samen op weg naar het ouderschap

Uit verschillende overleggen en gesprekken met partners in Nieuw-West is naar voren gekomen dat (kwetsbare) moeders die net bevallen zijn, minder makkelijk bereikbaar zijn via instanties en netwerken. Hoe kunnen we via een laagdrempelige manier deze groep vrouwen bereiken met informatie over gezonde leefstijl (bijdragen en belang van gezonde start) en hen activeren om weer mee te doen of zich aan te sluiten binnen de wijk bij formele en informele organisaties? 

Behoeften onderzoek

Naar aanleiding van de waardevolle gesprekken is de online serie ‘samen op weg naar het ouderschap’ geboren. Een serie die zowel online per whatsapp als tijdens consulten ingezet kan worden door informele organisaties en natuurlijk de reguliere organisaties. We hopen hierdoor met elkaar bij te dragen aan meer begrip en een goede start voor vrouwen die lastiger te bereiken zijn.

Introductie (online) serie

Samen op weg naar het ouderschap 

Leuk dat je gebruik wilt maken van de online serie ‘samen op weg naar het ouderschap’. Naar aanleiding van het bovengenoemde onderzoek waarin we in gesprek zijn gegaan met vrouwen die zwanger of net bevallen zijn, komt naar voren dat zij van de professionals waar ze mee te maken hebben of krijgen, meer aansluiting op hun situatie, cultuur en persoon nodig hebben. Hiermee wordt niet gezegd dat de zorg niet goed is en de vrouwen geven ook zeker hun waardering voor de zorg in Nederland. Echter, voor deze specifieke groep is op sommige vlakken meer maatwerk en een cultuur sensitieve aanpak nodig.

Tools om in te zetten of door te sturen!



Zwanger & NU?

Hier kun je een checklist vinden voor aanstaande ouders met alle noodzakelijke regel dingen die gedaan moeten worden tijdens de zwangerschap. Je kunt meedenken en de checklist doorspreken, Het geeft ouders houvast en regie over wat er moet gebeuren.

 



Invriesrecepten voor de kraamvrouw

In het land van herkomst maakt de familie vaak speciaal eten om op kracht te komen en te blijven. Sommige vrouwen hebben hier echter niet altijd een familienetwerk. Daarom speciaal voor de aanstaande moeders recepten voor in de kraamtijd om zelf in te vriezen.  

Handig voor de nieuwe mama en de kraamzorg die het gemakkelijk voor je kan bereiden.  



Momentje voor de nieuwe mama

Speciaal voor de Arabisch sprekende mama om echt contact te maken met hun kindje. Dit kan tijdens de gehele zwangerschap op momenten waarbij de mama kan stilstaan wat er allemaal in haar lichaam gebeurt.

belangrijk is dat zij zich gehoord voelen en dat er wordt aangesloten bij wat zij nodig hebben door hen ook te informeren over het Nederlandse systeem. Mocht je zelf als professionals bepaalde onderwerpen lastig vinden om bespreekbaar te maken, zorg dan dat je een collega of iemand anders hierover inlicht en bespreekt hoe je het zou kunnen aanpakken. Vaak is het informele netwerk een sleutel om gevoelige gesprekken aan te gaan. 

Tools die Gevoelig zijn
om te bespreken!

Vragen durven stellen…

De onderwerpen of vragen die besproken worden in sommige tools kunnen erg gevoelig liggen of zelfs taboe zijn om te bespreken. Dit vraagt van de professional een sensitieve en open houding om contact te maken en vragen te stellen. Deze groep moeders durft niet altijd vragen te stellen/hulp te vragen, zij hebben vaak een klein netwerk, zijn erg druk met het gezin, naast dat ze in verwachting zijn of een (pasgeboren)baby hebben. Het is belangrijk dat de moeders met de tools die zijn ontwikkeld hun eigen regie en kracht ervaren of hierin worden gestimuleerd.  

Nog meer tools om te gebruiken!

Het Geboorteplan

Eindelijk een geboorte plan wat inclusief is! Je kan er als mama alles in kwijt. Het is fijn om dit aangereikt te krijgen van jou als professional.  Wellicht dat het plan samen ingevuld kan worden tijdens een afspraak.

 



De Partner oefening

Verwachtingen, emoties, verlangens, normen, waarden en het grote verantwoordelijkheidsgevoel. Ouders zullen het beide ervaren met de komst van een kindje. Daarom is deze oefening zo belangrijk om samen te doen. 



Borstvoeding met Robin en Novell

 Voor alle mama’s om aan de slag te gaan met de basics van borstvoeding geven. 

Let op: voor inhoudelijke vragen, klachten, pijn of onzekerheid schakel een (gratis) lactatiekundige in.



Kraamzorg video

De kraamzorg in Nederland. Deze video laat in verschillende talen zien wat het gezin en de moeder moet regelen en kan verwachten van de kraamzorg in Nederland. Want niet alle moeders (in spé) weten wat de rol is van een kraamverzorgster.

Geboorteplan Plus

Speciaal voor de vrouwen die besneden zijn en informatie willen over de zorg tijdens de zwangerschap en de bevalling. 

Let op: Dit plan vraagt om een sensitieve aanpak. Het is een zeer gevoelig (taboe) onderwerp waar veel vrouwen zich voor schamen en of angstig over zijn. De weerbaarheid van de moeders moet in acht worden genomen tijden het bespreken van dit plan. 

Aanwijskaart

De aanwijskaart is een hulpmiddel om in kaart te brengen wat de situatie is van de besneden vrouw.

Let op: De afbeeldingen op de kaart zijn direct en kunnen nare herinneringen oproepen. Dit vraagt om een sensitieve aanpak. Gebruik de aanwijskaart alleen als er sprake is van een vertrouwensrelatie.

 

Mama netwerk!

Waar kan in je als mama en als mama met gezin terecht in Amsterdam Nieuw West. Mama’s kunnen ook geholpen worden om hun eigen netwerk in kaart te brengen, zodat zij hun netwerk kunnen inzetten voor hulp en steun.

 

 

partners in de wijk!

Rondom de Geboorte

Wij zijn het team Rondom de Geboorte, ondergebracht bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra (SAG). We organiseren en plannen het cursusaanbod Rondom de Geboorte. Dit bestaat uit zwangerschapscursussen voor aanstaande ouders en cursussen na de geboorte voor pas bevallen ouders.

Klik hier voor de website

Stichting Somastel

Somastel geeft voorlichtingen en activiteiten op thema’s. Denk hierbij aan taal, onderwijs, opvoeding, sociaal netwerk, schuldhulp en preventie, vrouwelijke genitale verminking, mantelzorg en nog veel meer.

De thema’s worden op basis van de behoefte van de doelgroep en complexe vraagstukken vanuit de spreekuren bepaald.

Klik hier voor de website

Verloskundigcentrum Groei

We werken met een hecht team en vanuit ons hart. We doen er alles aan om jou en je partner de tijd van zwangerschap en geboorte als een bijzondere en mooie periode te laten ervaren. Vanuit die betrokkenheid willen we dat jullie je gehoord en gezien voelen.

020 206131246

Kraamcentrum Nima

Kraamcentrum Nima hanteert een islamitische visie. Jij en jouw gezin staan voorop. Wij hopen van jullie kraamtijd een onvergetelijke tijd te maken.

Klik hier voor de website

020 261 9174

CP Eritrese statushouders

Verloskundige Anne Bedaux, gespecialiseerd in CP, paste de methodiek aan voor Eritrese zwangere vrouwen. Begeleid door twee Eritrese culturele tolken kunnen de aanstaande moeders in een groep terecht met vragen en ervaringen, en ze krijgen medische informatie en informatie over het Nederlandse zorgstelsel.

06-49353286

 

ACK Zorgmaat Kraamzorg

Elke baby is uniek, geen bevalling is gelijk. De kraamverzorgenden van Ack Zorgmaat Kraamzorg zijn erin gespecialiseerd om een kraamtijd tot een heerlijk begin te maken van de nieuwe fase in uw leven.

Klik hier voor de website

Stichting Nisa 4 Nisa

Nisa for Nisa betekent Vrouwen voor Vrouwen. Nisa bestaat uit 40 vrijwilligers en 3 betaalde krachten. Dit zijn allemaal vrouwen die zich inzetten om het welzijn van bewoners te verbeteren. Nisa for Nisa draagt bij aan het versterken van de relatie met de omringende samenleving, het weerbaar worden en het komen tot zelfbeschikking door projecten en activiteiten aan te bieden. Deze zijn te verdelen in ‘eigen’ activiteiten/projecten, -dus gericht op de wensen van de vrouwen en meiden zelf- en op activiteiten/projecten gericht op het functioneren in de samenleving

Saaam

Het platform voor de vrouw van nu.

Er is lef voor nodig om te zijn wie je bent. Om los te breken van wat de maatschappij of de mensen om je heen van je verwachten. Er zit een kracht in vrouw zijn, moeder zijn en jezelf zijn. Wat dat ook mag inhouden voor jou.

Bij Saaam geloven wij dat iedere vrouw voor zichzelf kan bepalen. Iedere vrouw is anders. Dus of je nu huismoeder bent of een CEO, jij bent alles wat je moet zijn. Gewoon omdat je jezelf bent.

Wij kijken niet naar je alsof je een slachtoffer bent van je omstandigheden. Jij bezit kracht. En de vrouwen om jou heen ook! Laten we elkaar leren kennen, ondersteunen en inspireren.

Saaam staan we sterk.

 

Sezo in de buurt voor jou!

Woon je in Amsterdam Nieuw-West en heb je vragen over bijvoorbeeld zorg, geld of veiligheid? Dan kun je terecht bij onze buurtteams.

Vrouw en Vaart is ons emancipatiecentrum voor vrouwen en Daadkr8 is ons mannencentrum. Daarnaast hebben wij SEZO Spel & Opvoeden

buurtpartner Video’s om door te sturen!

Een mama berichtje voor alle turkse mama’s.



Cursusaanbod voor de turkse mama bij rondom de geboorte.



Informatie over Stichting Somastel in het Somalisch.



Een mama berichtje voor alle Somalische mama’s



Prikbord van Amsterdam Nieuw West

Kom in contact met elkaar!

Gemaakt met Padlet